Youngtimer bijtelling.

Youngtimer bijtelling.

Rijden in een youngtimer is als daten met een bijzonder mooie man of vrouw. Een kwestie van gevoel. Maar naast rijplezier heeft u helaas ook te maken met zaken als bijtelling, aanschafprijs, brandstof, onderhoud en verzekeringen.

Als het gaat om youngtimer bijtelling hebben we goed nieuws voor u.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is de belasting die u betaalt als u privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt met een auto van de zaak. De bijtelling bestaat uit een percentage van de cataloguswaarde of de zogenaamde ‘waarde in het economisch verkeer’. Dit bedrag wordt opgeteld bij uw loon. Dat betekent dat u meer inkomstenbelasting moet betalen.

Youngtimer? Minder bijtelling!

Voor wie in een jonge, volledig elektrisch aangedreven auto rijdt, geldt een lager bijtellingstarief van 4% en een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en BPM. Voor alle andere auto’s jonger dan 15 jaar is het bijtellingstarief 22% van de cataloguswaarde ofwel nieuwprijs inclusief btw, BPM en opties voor auto's van de zaak. Dat levert al snel een flinke maandelijkse kostenpost op. De bijtelling is daardoor best een dingetje.

De aanschafprijs van een youngtimer ligt veel lager dan de oorspronkelijke nieuwprijs. Daarom is voor youngtimers de zogenaamde youngtimerregeling van kracht. Dankzij deze regeling betaalt u voor uw youngtimer veel minder bijtelling. De regeling houdt namelijk in dat de bijtelling wordt gebaseerd op de zogenaamde waarde in het economisch verkeer ofwel de dagwaarde en niet op de nieuwprijs. U betaalt daardoor veel minder belasting; dit scheelt zo honderden euro’s per maand!

🔎 Een rekenvoorbeeld

Stel, u koopt een fraaie, splinternieuwe auto met een cataloguswaarde van € 70.000.
De bijtelling is 22%.
U moet dan jaarlijks € 15.400 bij uw inkomen optellen.
Uitgaande van 50% belasting bent u zo’n € 642 netto per maand kwijt.
Is diezelfde auto 16 jaar oud en is de dagwaarde € 5.000, dan bent u zo’n € 73 per maand aan bijtelling kwijt.
Een interessant verschil, nietwaar?


Milieuvriendelijke youngtimer en bijtelling

Rijdt u in een milieuvriendelijke youngtimer, dan is de bijtelling extra laag. Hoeveel bijtelling u precies betaalt, hangt af van de CO2-uitstoot, de soort brandstof en de cataloguswaarde. Meer informatie over de lagere bijtelling voor milieuvriendelijke auto’s is te vinden op de website van de belastingdienst.

Youngtimer kopen?

Denk dan ook na over zaken zoals:


Vragen over bijtelling van youngtimers? Neem contact op.

Bekijk hier ons volledige youngtimeraanbod